A chili fogyasztása mára világszerte növekszik és ez nem véletlen. Nemcsak a növény szépsége – régen dísznövény volt – hanem nyálcsorgató illata és sokrétű ízvilága miatt is egyre többen vonzódnak hozzá.
A termésben található kapszaicin, mely az erősségét adja, sokak számára függőséget okoz, nem múlik el nap, hogy valamelyik étkezés mellé ne fogyasszanak egy kis chilit. Őshazájában Közép-Amerikában már a kisgyerekek is rágcsálják-nyilván nem a legerősebb fajtákat.
A legújabb kutatások szerint jelentős az egészségre gyakorolt pozitív hatása.
Kiemelkedik közülük a Cayenne chili, mely az erek és a szív karbantartója, jót tesz az emésztésnek, gyulladáscsökkentő, energetizáló hatású, mindezek mellett nem ehetetlenül erős és nagyon finom.
Széles skálán mozog a fajták ereje és íze, a Jalapenotól a Carolina Reaperig minden chilirajongó megtalálhatja bennük a kedvencét.
A chili erősségét a Scoville-skála méri.